TÉMÁK, Kategóriák

Milyen panaszokat okoz a vesekő, és miért kell távoznia?

628
HOZZÁSZÓLÁS:

Mindenekelőtt azt kell kiemelnünk, hogy a vesekő sokszor semmi panaszt nem idéz elő, hanem tünetmentesen foglal helyet egy vesekehelyben vagy a vesemedencében. Ez főleg akkor fordul elő, ha a kő sima felületű és a nyálkahártyát nem sérti, valamint, ha nem okoz gyulladást.

Ha a vesekő problémát okozveseko-veseciszta-veserak-veseelegtelenseg-vesegyulladas-04

Egy idő után azonban a kő kisebb-nagyobb sérülést okoz az üregrendszert borító nyálkahártyán, aminek egyik következménye vérzés lehet. Ez a vérzés néha csak mikroszkópos vizsgálattal, szűrővizsgálattal derül ki.

Ha a mozgó kő hosszabb ideig sérti a nyálkahártyát, akkor már nemcsak az, hanem a vesemedence mélyebb rétegei (izomzat stb.) is sérülnek, degenerálódnak, vastagodnak. A derékfájdalom gyakran bizonytalan, esetleg csak hosszabb járás után jelentkezik. A fájdalom előre és lefelé sugározhat ki.

A kínzó vesegörcs

A legkifejezettebb és legjellemzőbb panasz a vesegörcs (vesekólika), amely akkor jelentkezik, amikor a lefelé — hólyag felé — kimozduló kő elzárja a húgyvezetéket. Ilyenkor hirtelen görcsös fájdalom keletkezik, amely hátul, a vesetájon kezdődik, és lefelé sugárzik a hólyag, a here, a nagyajkak irányába.

A görcsöt számos tünet kíséri, így vizelési inger, amelyet nem követ vizeletürítés, legfeljebb néhány csepp vizelet távozik. Hányingert, hányást, izzadást, a vérnyomás emelkedését, máskor nagyfokú csökkenését, halványságot, haspuffadást, a bélműködés leállását eredményezheti.

A görcs fájdalomcsillapítóra rendesen gyorsan megszűnik, ha a beteg nem kap görcsoldót, úgy a fájdalom akár napokig is eltarthat, majd lassan oldódik. Ha a kő eltávozik, a panaszok megszűnnek, és gyakran nagy mennyiségű vizelet ürül.

A kőnek távoznia kell

Ha a kő nem ürül ki és a húgyvezetéket elzárja, akkor a rohamos tünetek ugyan megszűnnek, és enyhe deréktáji, tompa fájdalom marad vissza. Ilyenkor sokszor a beteg és orvos egyaránt föllélegzik, és örül annak, hogy a kő eltávozott, bár annak ürülését nem látták. Elmarad a kő távozását bizonyító urológiai (vizelet-, röntgen- stb.) vizsgálat. Ennek következménye az lehet, hogy a visszamaradt, de tünetet nem, vagy alig okozó kő lassan növekszik, és elpusztítja a vesét.

Nagyon nyomatékosan hívjuk fel a figyelmet arra, hogy egyrészt a görcsroham után visszamaradó tompa deréktáji fájdalom azt jelenti, hogy a kő még nem ürült ki, és a vese le van zárva, másrészt arra, hogy a kőroham után csak akkor lehetünk nyugodtak, ha a kő kiürüléséről meggyőződtünk. Ez történhet azáltal, hogy a megszületett követ látjuk, másrészt urológiai vizsgálattal, amikor is pl. a röntgenkép a görcs oldalán is szabályos kontrasztanyag-kiválasztódást és szabályos üregrendszert mutat.

Ha a kő nem ürül ki, de kissé továbbment, és a vizeletnek szabad a lefolyása, akkor a görcs megszűnik. Ha újra tovább vándorol, úgy annak eredményeképpen újabb roham léphet fel. Sajnos, egy kis kő megszületése sokszor számos roham eredménye!

A vesekőre igen jellemző a vérvizelés.

Ez olyan fokú lehet, hogy szemmel is látható, máskor a normális színű sárga vizeletben csak a mikroszkópos vizsgálat deríti ki azt, hogy a vizeletben vér van. A vérvizelés testmozgás után fokozódni szokott, és ezt a tünetet a kő diagnózisában alkalmazni is szoktuk (járás előtti és járás utáni vizelet összehasonlítása).

Ha a kőrohamot nem kíséri fertőzés, akkor a vizeletben genny és baktériumok nem találhatók. Fertőzés esetén a beteg lázas, vesetáji fájdalma fokozódik, lüktetővé válik, vizeletében pedig genny és baktériumok mutathatók ki.

A kő elhanyagolása esetén elpusztulhat a vese azáltal, hogy a vesemedencei kő állandóan növekszik és a vesemedencét annyira kitölti, hogy annak öntvényét formálja ki. Nyomása és ennek következményei miatt pusztul a vese úgy, hogy végül is értéktelen terhet jelent a szervezet számára. A pusztulást a fertőzés csak sietteti.

A veseműködésről, beleértve a vesekövek kialakulását is, még többet megtudhat, amennyiben IDE KATTINT! >>>

628
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

TÉMÁK, Kategóriák

Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]